Grzyby jadalne i trujące w zieleni miejskiej. Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów.

SZK_grzyby blok

Nowy produkt

356,70 zł brutto

Jesteś osobą, która lubi zbierać i jeść grzyby - chcesz wiedzieć dlaczego grzyby są cennym składnikiem codziennej diety?

Nie jesteś pewny swoich umiejętności identyfikacji grzybów spotykanych na spacerze?

Chcesz wiedzieć więcej o grzybach występujących w warunkach miejskich? Nauczyć się je rozpoznawać i widzieć czy można przygotować i zjeść?

To szkolenie wychodzi na przeciw Twoim potrzebom!

Więcej szczegółów


TERMIN
11 czerwca 2024   (wtorek)                              szkolenia opłacane ze środków publicznych są zwolnione od podatku VAT (23%)
godzina 9.30-13.00


MIEJSCE
•  Prezentacja i wykład - Platforma ZOOM
Nie jest wymagana instalacja oprogramowania ani umiejętności informatyczne, aby dołączyć się do szkolenia. Dołączenie następuje poprzez kliknięcie w indywidualny link wysłany mailem do uczestnika projektu przed szkoleniem. Uczestnik szkolenia każdorazowo przed zajęciami grupowymi otrzymuje zaproszenie na spotkanie on-line. Minimalne wymagania techniczne: System operacyjny Windows 8 ( zalecany Windows 10), Mac wersja 10.13, Przeglądarka internetowa GOOGLE Chrome, Mozilla, Firefox, stałe łącze internetowe o prędkości 1,5 mbps, głośniki lub słuchawki.


CZAS TRWANIA
3,5 godziny z przerwą


SZKOLENIE DLA
•  miłośnicy grzybów  nauczyciele • osoby planujące nasadzenia w zieleni miejskiej  pracownicy SANEPiD-u  pracownicy służby zdrowia  leśnicy • wszystkie osoby zainteresowane tematem 


KORZYŚCI DLA UCZESTNIKA
• zdobycie wiedzy i umiejętności prawidłowej identyfikacji grzybów jadalnych i trujących • podniesienie kompetencji zawodowych pracowników • bezpieczna i wygodna forma szkolenia na internetowej platformie ZOOM • 

ZAPEWNIAMY

• Immiene zaświadczenie o udziale w szkoleniu dla uczestników

• Materiały szkoleniowe : prezentacja • linki do filmów • 


WYKŁADOWCA
dr Anna Kujawa
 


PROGRAM
- wartości odżywcze grzybów
- mity i fakty na temat wartości odżywczej grzybów
- dlaczego grzyby uznane są za żywność funkcjonalną?
- wartość prozdrowotna grzybów
- zasady bezpiecznego zbierania grzybów
- jak poznać najbardziej trujące grzyby i uniknąć zatrucia
- jakie grzyby (jadalne i trujące) możemy znaleźć na terenie miast w różnych rodzajach zieleni
- gdzie nie zbierać grzybów w mieście i dlaczego
- przegląd gatunków grzybów jadalnych i trujących od wiosny do... wiosny
- jak możemy wpływać na skład gatunkowy grzybów miejskich
- gdzie uzyskać informacje na temat bezpieczeństwa  naszych grzybowych zbiorów, linki stron grzybowych, przykłady wartościowych atlasów